Thursday, January 27, 2011

"little venice"...malacca..;)

during Thaipusam baru-baru ni, DAPOR INSTANT bersama-sama family telah pergi bercuti ke Melaka..tak ada tujuan sangat pun, juz nak spend some valuable tyms ngan beloved family sambil2 rehatkan otak melawat tempat orang..tapi macam biase la, even takde tujuan sangat, tapi memang tak sah kalau tak plan siap2 menu makanan kami sepanjang kat sane..hehe..

kami smpai kt mlaka dalam tgahari, so terfikir la nak cari makan lunch kat mane yang paling best kat situ..si kakak berkate, "eh..teringin la nak makan asam pedas..jom la cari asam pdas kt mane best?" fyi, restoran asam pedas kat mlaka orang cakap paling best dekat Restoran Hajah Mona (bertempat di Taman Kota Laksamana) ..cari punye cari (siap gune gps lagi tuh..hehe), sampai2 tengok kedai tutup!!! pengajaran untuk semua ye..kebanyakan restoran2 yang jual asam pedas start bukak lepas pukul 5ptg kalau kat mlaka ni..so tak payah la nak berangan nak makan asam pedas waktu tgahari ye..wat meleleh air liur je..;p kalau ade pun, kedai yang tak berapa nak faymes la..heheh..last2, kitorg stop je makan kat kedai biase2 jual nasi cmpur...:(

nak makan kat sini...:(

tutup cerita waktu siang..malam tu kitorg nak hunt for seafood pulak..kat melaka ni ade dua tempat faymes ngan ikan bakar..satu SERKAM and satu lagi UMBAI..kitorg pilih second option which is UMBAI coz Serkam was a lil bit far from our hotel..Umbai ni name kampung tu ye, bukan name kedai..kitorg pergi ke MEDAN SELERA IKAN BAKAR TERAPUNG UMBAI..kat situ ktorg pilih kedai name NAKHODA..d foods were really superb!harga reasonable and suasana pun comfortable, tenang je..kat situ ade satu section customer boleh pilih sndiri jenis seafood yang dorang nak makan..kalo pastries kte ckp fresh from d oven kan, tp yg ni saya categorized as fresh from d market la kot..haha..one more thing is if ambil 1 ekor ikan, u can ask them to prepare 2 dishes out of it..so tak perlu bayar utk harga 2 ikan la..kitorg makan 5 org malam tu, and we ordered 6 dishes plus 2 jugs of fresh orange juice..total semua was only RM120 and guess what, we even got a voucher of RM30 for next visit..best giler kan??yang plg best ikan bakar die memang rase fresh sangat2 plus cicah ngan die punye pencicah tu ( kicap cili ke ape tah orang panggil tu..hehe) memang masyuk laaa! another one yang betol2 menambat hati kitorg was d butterprawn..i dunno how to describe the taste but i bet u wud love it! masam manis semua cukup! emm let the pic speaks for itself la ye..;p
nakhoda seafood restaurant..

nasi lemak melaka

ikan 3 rasa
sotong goreng tepung..rangup !!(recommended)

ketam masak cili (pedas sikit)
butterprawn (recommended)

ikan pari bakar bersama pencicah (recommended)

kailan goreng
syakirin yang pelahap..semua tinggal tulang je...;p







next day, tengahari kitorg try nak pegi makan kat kedai cina pranakan pulak atau lebih dikenali sebagai " baba nyonya"..mule2 kitorg pergi restoran bibik neo, one of d faymes restaurant in malacca sampaikan masuk dalam discovery channel..it is situated at jalan melaka raya, d lot was easily spotted.. huhu tapi sekali lagi. nasib tak menyebelahi kitorg, kdai tutup sebab tengah renovate..haehhh.. next, we went to another well known baba nyonya restaurant which situated along d same road which is Restoran Ole Sayang, tapi kedai tu hanya buka sampai pukul 2.30ptg sahaja..kitorg sampai kat situ dalam pukul 2.50ptg...grrrrrr takde rezeki lagi..:( lastly, we went to another baba nyonya restaurant which is juz across d road, the NYONYA'S RECIPE..fortunately, d food wasnt really bad, or i must say "sedap hingga menjilat jari jugak lah"..hahahah..here's some pics of wat we had for our lunch...
closed for renovation..:(

closed after 2.30pm..:(

"this wasn't a bad option at all", said my beloved sis...


the menu..:)

pongteh chicken (berasap lagi tuhhhh...;p)

udang sotong masak sambal petai

kari udang nenas (recommended)



review from DAPOR INSTANT:
> medan selera terapung umbai : makanan +suasana + servis + harga = 5 bintang..!
> nyonya's recipe : makanan + servis = 3.5 bintang..:)

1 comment:

  1. Chaiyok sista !! Hmm blog "shaklee" jer ke?? huhuhu...nok masuk gok...takpo...pasni i tulis blog sdiri :( huhhhhh

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...