Tuesday, February 22, 2011

Warung POJOK Ayam Penyet, Sunway

Kali ni, dapor instant nak perkenalkan satu tempat baru yang best kalau korang tiba2 mengidam nak makan ayam penyet sdap iaitu Warung Pojok..!! warung ni kawan kitorg yang kenalkan dulu mase mula2 masuk kolej..warung ni kecik je tapi ada macam2 la masakan Jawa macam Ayam Penyet, Sate Kambing, Bakso, Keropok Udang, Puyuh Penyet, Pecel Lele dan macam2 lagi laa..sambal yang disediakan sekali ngan ayam penyet tu memang kaww sampai boleh keluar asap dari telinga tuu..(hehe over x?:P)..sape2 yang tak tahan makan pedas xdisyorkan untuk mencuba yer..masakan2 kt sini memang rase pure la keaslian masakan jawa tu sebab memang orang2 jawa yang manage kedai ni..bukan macam ayam penyet AP sume tu yang lebih kepada fastfood..tak2..warung pojok ni memang mementingkan keaslian masakan mereka yer..kalau nak order minuman pulak, yang paling special adalah EXTRA JOSS (taktaw nak cakap prisa ape tp campur susu Tea Pot..heheh)..kalau order ayam penyet or puyuh ke ape2 penyet tu, memang masyuk laa kalo order sekali ngan extra joss nih..it's like a perfect combination la sebab air ni boleh neutralkan balik rase pedas sambal tu..hehe..

TAPI....nak bagi reminder siap2 laa yer kat semua..kdai ni bukan la kedai taraf 5 bintang pon, so environment sekitar kedai tu agak terpencil sikit and kalau tengok dari jauh memang xnampak menarik langsung..tp kalau sekali da try makan kat situ memang caya lah!hehe bagi kami dapor instant xkisah sangat semua tu, asalkan nampak rupa macam kdai makan and tempat pun bersih.. Yang paling penting, makanan di sini adalah MURAH DAN SEDAP.!! Set Hidangan di sini mementingkan kuantiti dan juga kualiti...ayam penyet + nasi putih pnoh pinggan + sup kosong + extra joss = RM6.00..murah kann???



pandangan dari hadapan kedai...:)


direction nak pergi kedai ni xsusah sangat..kalau korang taw macam mane nak pergi MENTARI COURT kat sunway tu, mesti takde prob korang nak sampai kedai ni..dari main road depan sunway pyramid tu, nampak je kopitiam OLD TOWN white coffee tros masuk lorong tu..dari lorong tu,korang akan jumpa satu simpang pertama, terus masuk kiri..terus je sampai la korang jumpa banyak rumah kedai sebelah kanan anda..anda akan nampak satu kdai tayar and servis kereta YOKOHAMA..warung pojok betul2 di hujung belakang rumah2 kedai tu je..emm agak pening sikit la jalan die, tapi takde la susah sangat nak cari..
ingat nak makan sedap mesti boleh cari punye!ok la, slamat mencuba!!!

review dari DAPOR INSTANT: 4.5 bintang untuk ayam penyet warung pojok!!



 

keropok udang..

ayam penyet rm 3.50


set hidangan ayam penyet

extra joss...! rm1.50

Saturday, February 12, 2011

Restoran Ali Cafe, Bangsar

kali ni kitorg nak share satu restoran ala2 masakan thai kat area2 Universiti Malaya..nama restoran ni Restoran Ali Cafe Tomyam Seafood tapi kitorg panggil restoran 'bomba' je sebab name die panjang sangat and kebetulan kat belakang kedai tu balai bomba..(hahaha suke hati je).. restoran ni terletak bersebelahan Balai Bomba kat Jalan Pantai Baru, KL..kalau dari main gate UM tu nak pegi Bangsar, restoran ni kat sebelah kanan jalan..kedai dia panjang and memang nampak meriah la especially waktu malam..:)

kat sini ada macam2 masakan panas..nasi goreng pattaya,belacan, ikan masin, paprik, ayam goreng kunyit and macam2 lagi laa..masakan die ala2 thai sikit and harga makanan kat sini pun boleh dikatakan berpatutan la..standard nasi goreng RM4-RM5 jugak..special kat kedai ni ialah tomyam..tomyam kat sini tomyam putih and rase dia memang cukup segala2 nya masin manis masam pedas semua ada..so kalau datang sini memang tak sah la ye kalau tak order tomyam .. masa kitorg pergi ni tak banyak gambar yang diambil sebab kitorg pun takde la lapar sangat mase tu, so makan pun xbanyak sangat..kitorg order rojak buah, nasi goreng paprik and tomyam campur je..tapi takpela..yang penting, tomyam tu tetap ada..:)


 Restoran Alicafe Tomyam,
Jln Pantai Baru,
59200 Kuala Lumpur,
Kuala Lumpur

review dari DAPOR INSTANT : 3.5 bintang..:)


roughly harga makanan kat kedai ni..:)

rojak buah...rm3.50

nasi goreng paprik lauk banyak! -rm5.00-

tomyam putih campur - rm5.50- (recommended)

selamat mencuba!






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...