Friday, March 4, 2011

kek coklat kukus dapor instant!

hye semua..kali ni dapor instant nak share satu resipi senang ngan semua iaitu resipi KEK COKLAT KUKUS!! cara2 nak buat kek nii senang sangat2 (kalau buat sambil gosip2 pun xde hal la..;p) and hasil dia pun sangat memuaskan..xdela sedap sangat2 sampai da boleh bukak kedai cam secret recipe tu, tapi sedap la untuk homemade recipe kan..(kalau mak2 pun da puji tu, maknenye boleh tahan sedap gak la kan..heheh)..

kepada yang xpernah masuk dapur tp tibe2 rase nak test bakat pon boleh cube resipi ni..jangan malu jangan segan sebab almaklum lah, si "pnulis" ni pun bukan pandai masak pun! stakat buat dessert 2 3 jenis and goreng2 tu boleh laa..ahahhaha..ok2..kite xnak buang masa, let's start people!:)

bahan-bahan yang diperlukan:

bahan A
1 cawan serbuk koko ( apa2 brand pn xksah tp sy guna vanhoutten)
1 cawan gula halus
1 cawan susu cair
1 cawan marjerin (lagi banyak lagi sedap..lemak berkrimmmm;p)
1/2 cawan susu pekat

bahan B
4 biji telur (dipukul siap2)

bahan C
1 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh soda bikarbonat

CARA-CARA:
1. campurkan kesemua bahan A ke dalam bekas.kemudian, panaskan di atas dapur dan kacau hingga sebati..kacau sepanjang masa sebab xnak coklat berketul2 nanti..
2.agak2 da sebati bahan A tadi, tutup api dan kemudian perlahan2 masukkan bahan B tadi ke dalam acuan A tadi..kacau hingga sebati..
3.kemudian, masukkan bahan C ke dalam acuan A dan B tadi..kacau sehingga sebati..:)
4.akhir sekali, masukkan acuan tadi ke dalam bekas lain dan sedia untuk dikukus!!kukus selama 1jam and tadaaa,dah siap!!

cara2 nak wat topping:
utk topping, kita perlukan satu paket coklat masakan and marjerin(minyak masak pun boleh)..untuk choc topping ni,kene gune teknik double boil sebab xnak nanti choc tu hangit..cara nak buat senang je..panaskan air dalam satu bekas atas dapur..kemudian masukkan choc and marjerin di dalam bekas yang lain and rendam bekas tersebut dalam bekas air atas dapur tadi..ni la org panggil teknik double boil..kacau je choc tu sampai laa nampak cair and berkilat, then tuang and ratakan je atas kek tadi..dah siap!


* senang kan resipi niii??? kat bawah ni ada pic kek yang DAPOR INSTANT buat sempena celebrate birthday mummy tersayang..walaupun rupa tak seberapa, tapi yang penting kek ni dimasak dengan penuh kasih sayang...phewiitt..sorry sebab takde pic proses membuat..fokus sangat takut salah mix sampai tak ingat nak bgambar..hahahah;p ok, slamat mencuba semua!!

kek coklat kukus homemade recipe:)

 specially made birthday cake for mummy!:)

2 comments:

  1. eh,,simple pula resepi ni..macam best je. nanti nak ty jugak la..

    ReplyDelete
  2. aah..simple je..hasil nnt pn boleh tahan..slamat mencuba!:)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...