Wednesday, April 13, 2011

Bubur Berlauk Suraya Kg Baru

sapa2 suka makan bubur berlauk, sila "LIKE" post nih!(hahah da mcm FB pulak kan..) hye...kali ni Dapor Instant nak share satu lagi tempat makan best kat KL ni..nama restoran ni RESTORAN SURAYA, KG.BARU... buat pengetahuan semua, restoran ni adalah antara toplist bagi kitorg sebab semua makanan kat sini sedap sangat2..tapi post Dapor Instant kali ni cuma nak cerita pasal makanan favret kitorg je dulu iaitu bubur berlauk..maybe kalau next time kitorg pegi try makanan lain pulak kitorg update lain pulak ye!

kepada sesiapa yang tak pernah cuba makan bubur berlauk sepanjang hidup korang, datang la cuba ye confirm tak menyesal..bubur berlauk ni makanan 'light' je tapi still mengenyangkan umpama korang makan nasi campur sepinggan penuh!heheh..bubur berlauk ni terdiri daripada bubur kosong and korang boleh pilih lauk apa yang korang nak untuk makan dengan bubur tu..ada satu ruang khas dorang susun lauk2 untuk korang pilih..ada banyak lauk macam daging manis, ikan masin, telur masin, sambal paru,bilis goreng,dan banyak lagi..yang paling menarik dorang akan hidang bubur panas2 dan masak sayur 'upon request', maknanya sayur tu dihidangkan panas2 untuk makan sekali dengan bubur n lauk lain2..lauk2 yang ada pun semuanya sedap especially daging manis dan sambal paru..memang masyuuukkk!!selain bubur, kitorang makan jugak kerang bakar..kerang kat sini gemok2 n memang berbaloi order!!even dibakar, tapi tetap juicy bak kata orang kalau gigit tu terpercik air dari mulut..heheh..cicah pulak ngan pencicah dia bagi tu, layaannn~

harga semua sekali kitorang makan 2 orang mase tu set bubur, 1 set kerang and air rm25..ok laa..janji makan memang puas!kalau korang nak datang sini, tak susah pun cari..dari masuk pintu gerbang Kg.Baru, terus je and cari signboard kedai ni sebelah kanan korang..tapi kalau nak datang, kena sabar la tunggu tempat duduk sebab memang sentiasa penuh kat sini tak kire mase..

jadi, kepada anda semua, SELAMAT MENCUBA!

review dari Dapor Instant : 5.0 bintang! 

view dari luar restoran..
bubur kosong

sayur kailan ikan masin
lauk kitorang amek untuk dimakan ngan bubur kosong
daging manis n sambal paru..(recommended)
kerang bakar
tengok isi kerang tu gemok2..;p






Sunday, April 10, 2011

Nasi Pakapao ss17,PJ

Hye! pernah dengar tak sejenis menu nama NASI PAKAPAO?? mesti jarang dengar kan?so,apa salah nya cuba makanan baru eksotik yang jarang2 boleh jumpa kat kedai2 lain kan?asalkan halal,dapor instant ON jahhh!heheh

kepada sesiapa yang nak try mkn pakapao ni, boleh cuba dekat belakang pusat asasi UIA SS17, PJ.Tuan punya kedai ni oghe kelate and agak murah la makanan yang ada kat sini..seswaaiii sangat la untuk sesiapa yang tengah nak bjimat tu...:)

kepada yang tak tau, "nasi pakapao" ni macam nasi putih biasa tapi lauk dia daging cincang masak dengan cili padi and daun selasih, telur mata yg kuningnya cair, sup kosong, ulam timun, kacang botol & kobis cicah sambal belacan..!! simple je laok die tapi sedaaaaappppp,ala2 macam ayam penyet jugak..harga set pakapao RM5.OO satu set..bila ditanya sejarah nama pakapao ni, tuan punya kedai pun xtaw..heheh..tapi sebenarnya asal makanan ni dari Thailand 'phad ka phao'.bila dapat kat orang melayu jadi pakapao..hehe..selain nasi pakapao ada jugak nasi gorang pakapao (bezanya nasi putih tu ganti ngan nasi goreng) and banyak lagi masakan panas yang lain..

yang susah nye, kedai ni takde signboard apa2..just gerai kat tepi jalan je..cuma boleh bagitaw gerai ni terletak di celah2 lorong flat di kawasan pasar malam dekat asasi UIA pj..and gerai ni cuma bukak waktu MALAM sahaja bermula dari pukul 6 petang..kalau x jumpa jugak,cari slow2 mana2 lorong yang nampak cerah sikit, insyaAllah jumpa..:) 

selamat mencuba!!

review dari Dapor Instant : 4.0 bintang!!


set nasi pakapao RM5.00 (termasuk sup, ulam dan sambal belacan)

sori kualiti camera xbrapa elok..:(

daging digoreng dengan cili padi dan daun selasih

Friday, April 1, 2011

Restoran Sambal Hijau, Sg Penchala

hye! Kalau anda suka makanan nasi campur khususnya waktu tengahari, kali ni Dapor Instant nak suggest satu lagi tempat menarik .. restoran ni sediakan macam2 lauk selera Melayu-Indonesia..nama restoran ni RESTORAN SAMBAL HIJAU!

restoran sambal hijau ni terletak kat sg Penchala, area2 Damansara..kalau nak ke sana, korang boleh menyusuri Penchala Link dan susur keluar ke Kg. Sungai Penchala, jalan terus sampai nampak simpang tiga. Ia terletak bersebelahan Masjid Kuning Tengku Abdul Aziz Shah..kalau nak senang lagi, kalau korang datang dari arah TTDI, korang ikot signboard Sg Penchala..landmark ialah Restoran Rasta..rasta sebelah kiri korang..dari situ, korang terus je lepas traffic light sampai simpang tiga terus nampak restoran ni!

Korang boleh pilih berpuluh-puluh jenis menu mengikut selera dan citarasa korang..yang paling famous kat sini ada macam2 jenis sambal termasuk sambal hijau makanan popular dari Padang, Indonesia (sebab tu name restoran cmtu..;p)..sesiapa yang tak tahan pedas tak disyorkan cuba sambal kat sini sebab memang akan berasap la telinga kalau tak tahan..kalau korang nak selesa datang lambat sikit pun takpe sebab waktu tghari memang akan sesak sangat2..lauk kat sini sentiasa ditambah dan takkan habis awal..waktu berniaga kat sini bermula dari pukul 6.30 pagi sehingga pukul 2.00 pagi..harga makanan kat sini pun berpatutan! 
biasanya kalau ambil dalam 3 jenis lauk baru RM5.OO lebih tapi bergantung pada lauk jugak la.. 
itu sahaja setakat ni..
selamat mencuba! 

review dari Dapor Instant : 4.0 bintang! 

peta ke restoran sambal hijau!
pandangan dari hadapan restoran:)

sudut ikan bakar..

sudut lauk makanan tengahari
macam2 jenis sambal


sambal hijau


dessert..bubur sumsum..rm1.20 saje!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...