Saturday, June 25, 2011

Restoran Satay Malaysia, Kota Bharu

hye semua!!i'm homeeeee!!heheh finally boleh jugak buat post kat tanah tumpah darah sendiri tak lain tak bukan Kelantan..hahah..kali ni Dapor Instant nak perkenalkan salah satu restoran yang agak famous la di Kota Bharu ni iaitu Restoran Satay Malaysia..ok kepada sesiapa yang tak tahu kat mana terletaknya restoran ni, kepada sesiapa yang datang dari arah bandar KB jalan menuju ke arah airport, restoran ni terletak di sebelah kanan anda selepas melalui jambatan sg baung..senang cite ni la alamat die yer..
PT 1645, Batu 3 3/4,
Jalan Pengkalan Chepa,
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia.

Di restoran ni memang terkenal la dengan menu satay yang pelbagai..macam2 jenis satay ada kat sini..satay ayam, daging, rusa, serati, satay black pepper dan yang special nye daging yang digunakan bukan daging import ye..100% lembu malaysia gituuu...heheh..daging yang dibakar pun tak keras macam sesetengah tempat lain.. bila kunyah tu memang akan terasa lagi berair hasil perapan tu dalam mulut..memangg kawww la!yang mahal nye kat sini guna cara tradisional bakar ngan arang okey..bukan macam sesetengah kedai tu bakar guna dapur elektrik je sebab tu la jadi kering..huhu harga satay adalah seperti berikut

 harga pakej                   
  1 org                    RM   8.00
  2 org                    RM 12.00 
  3 org                    RM 19.50                                                                                                            
  4 org                    RM 23.00 
  5 org                    RM 26.50
                       
 harga secucuk   : RM 0.70
 harga satay rusa: RM 2.50 tiga cucuk

  
selain satay, di sini juga terdapat lain-lain masakan panas dan juga western food..harga di sini memang berpatutan apatah lagi telah dianugerahi ANUGERAH KEDAI HARGA PATUT...memang murahhh laaa makanan di sini..selain satay, trademark restoran ni adalah mee udang..memang berbaloi order sebab portion dia besar dan mengenyangkan dan yang paling penting, ia tak hanyir takde bau udang langsunggg..harga sepinggan RM6.00...rasa nya, stakat ni dulu la post untuk kali ni..selamat mencuba!

review dari Dapor Instant : 4.0 bintang!! 

pandangan dari hadapan kedai..restoran ni ada 2 tingkat
set 2 orang makan..
kuah kacang...

mee udang...


Friday, June 10, 2011

Kuey Teow Kerang Uptown Damansara

hye..sori lama dah kitorg x update Dapor Instant niii sebab busy sangat2..kali ni kitorg nak perkenalkan satu tempat yang  best untuk memudahkan korang semua nak cari makanan2 sedap and banyak pilihan  iaitu UPTOWN DAMANSARA HAWKERS CENTRE..

ada banyak pilihan makanan kat sini..masakan melayu tradisional,western food,yong tau foo, chinese food, semua ada la..TAPI...kali ni Dapor Instant cuma nak fokuskan post pasal satu gerai je dulu sebab kitorang selalu makan dekat gerai ni setiap kali datang sini iaitu GERAI AVALALA UPTOWN DAMANSARA..kedai ni terletak di tengah2 berdekatan dengan "yazid steakhouse"..cari la mesti jumpa punya..:)

bagi Dapor Instant, kuey teow kerang paling best kat sini dan mungkin antara yang tersedap kat area kl sebab xpernah jumpa lagi sesedap yang ni..kalau sesetengah tempat tu berminyak sangat la, kicap terlebih la, kerang sikit la,macam2 la kekurangannya..tapi kat sini memang sedapp and kerang banyak..kalau setakat sepinggan tu memang rasa nak order satu lagi la! harga sepinggan kuey teow kerang RM4.50 tapi memang puas hati ..gerai ni boleh dikatakan 1 Malaysia jugak la sebab cina,melayu, india, cukup lengkap manage gerai nii..hahha..jangan risau, dijamin HALAL!:)

selain kuey teow kerang, ada jugak makanan lain kat gerai ni tapi yang recommended kuey teow la..memang tak menyesal la!selamat mencuba...:)

review dari DAPOR INSTANT : 5.0 bintang!


kuey teow kerang RM4.50
kerang banyak..fishcake..tauge..telur..complete!
sotong tempura...rangup n sedap! RM 8.00





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...